Бележница Google Keep – детаљно упутство за коришћење

Бележница Google Keep – детаљно упутство за коришћење

Да бисмо сачували своје идеје – лако, брзо и организовано – послужиће нам Google Keep. Ова апликација омогућава да креирамо белешке, али и да добијемо подсетнике у вези са забележеним!

Keep је као део Гуглових услуга, бесплатан, увек доступaн, са било ког уређаја

Репрезентативну реченицу за пример из граматике,

квалитетну формулацију теме за писмени задатак,

нацрте задатака за тест,

занимљив цитат из књиге коју читамо,

запис одличног сајта који тренутно не можемо детаљно прегледати,

ставке које мора садржати извештај нашег тима…

– све можемо „ухватити“ да нам се нађе при руци за онај тренутак када ћемо забележено пажљиво разрадити. 

Како да покренемо Google Keep? 

Са адресе

Бележница је доступна на адреси keep.google.com.

(Корисно је да када се улогујемо, адресу почетне стране додамо у обележиваче свог веб-прегледача како би нам Гугл-кип био на дохват руке.)

Из Гуглових апликација

Бележницу можемо пронаћи и у оквиру осталих Гуглових апликација. Отварамо их кликом на иконицу у облику тачкастог квадрата (у горњем десном углу). Затим кликнемо иконицу Keep

Из активног документа

Такође, Бележници можемо приступити и из Гуглових Докумената, Презентација, Табела – када се налазимо у активном документу. То постижемо из бочног менија, са десне стране, кликом на карактеристичну жуту иконицу.

Ово је нарочито корисна варијанта јер нам омогућава да у Докуменатима и Презентацијама будуће белешке једноставно придружујемо тексту на коме тренутно радимо – превлачењем. 

Исто тако Гугл-кип можемо покренути и са почетне странице Диска.

Преко апликације за андроид

На телефону ће креирање бележака бити много чешће и потребније него на рачунару. Зато из продавнице Google Play обавезно инсталирамо апликацију за Андроид (која има преко милијарду преузимања!).

Дакле, на телефону Бележницу покрећемо директно.

Када инсталацију завршимо, било би корисно да на основни екран телефона поставимо пречицу како бисмо апликацију што једноставније и што брже покренули када нам затреба. 

Google Keep и Google Drive

За разлику од већине апликација на Гугл-диску (као што су Документи, Презентације или Табеле), Бележници не можемо приступити непосредно из складишног простора како бисмо направили нову белешку, већ на претходно описани начин (из вертикалног менија са десне стране). 

Google Keep, наравно, заузима простор на Диску, али белешке су генерално толико мале да нећемо ни приметити утицај на његов меморијски капацитет.

Креирање белешке

Google Keep нуди пет типова бележака. Осим уобичајене, ту су још листа, цртеж, гласовна и сликовна

Иконице за креирање листе, цртежа, гласовне белешке и сликовне белешке. Налазе се у доњем делу главне странице.

Уобичајена белешка 

Дата је као подразумевана јер чим на компјутеру отворимо Keep, аутоматски се појављује поље Направите белешку

На телефону је креирамо кликом на иконицу у облику шареног знака „+“ на дну главне странице Keep-а. 

Овај уобичајени тип белешке је текстуални – заснован је на уносу словних знакова слично сваком другом едитору текста. 

Белешка-листа 

Ако правимо списак задатака које ћемо у будућим ситуацијама означавати као извршене, онда креирамо белешку – листу. 

То чинимо путем иконице у облику квадратића са симболом квачице (). Иконица се налази у доњем левом углу главне странице Keep-а. 

Испред сваке ставке наше листе налазиће се квадратић за означавање (штриклирање, чекирање). Када квадратић додирнемо, у њему се појављује квачица, чиме је ставка листе „прецртана“ као обављена, па се повлачи испод активних ставки. У зависности од потребе, можемо је опет једним кликом вратити као поново важећу. 

Ставке иначе можемо уклањати као и премештати горе-доле или унутар друге ставке како бисмо листу хијерархијски организовали. 

Цртеж-белешка 

У њу не уносимо текст, тј. словне знакове, већ кретањем прста по екрану исцртавамо слова, фигуре, облике и сл. – као на листу хартије. 

За цртање можемо изабрати траг оловке или фломастера или маркера – различитих дебљина и боја, а свака линија се може избрисати (као и цело „платно“ на коме повлачимо линије). 

Осим ових функција, које су заједничке за све уређаје на којима креирамо цртеж-белешку (и компјутере и таблете и телефоне), за компјутер је понуђено и постављање позадине у облику квадратића, тачака или водоравних линија. 

Иначе, иконица помоћу које укључујемо цртеж-белешку у облику је четкице и такође се налази у доњем левом углу главне странице Keep-а (десно од иконице за листу). 

Гласовна белешка  

Можда су и најпрактичније јер изговарамо оно што нам је на уму, а Бележница аутоматски транскрибује наше исказе. 

Тиме добијамо и текстуални запис и аудио-снимак.

Текст је латинични и слова садрже наше дијакритике. Међутим, често недостају велика почетна слова на почетку реченице и у именима, као и интерпункцијски знаци, тако да текст захтева исправљање.

Сликовна белешка 

Разликује се од уобичајене белешке само по томе што пре уноса текста (ако нам је овде уопште и потребан) креирамо слику – или фотографисањем или додавањем из постојећих албума. 

Овај тип белешке покрећемо преко иконице која изгледа попут оквира за слику. Као и претходне три иконице, и ова се налази у доњем левом углу главне странице. 

Репрезентативан одломак из учениковог састава или информативан пасус из литературе јесу ситуације за употребу сликовне белешке.

Комбиновање типова 

Код сваког од наведених пет типова бележака, омогућено је комбиновање са неким другим типом. 

У левом доњем углу белешке налази се иконица у облику квадрата у који је уписан знак плус. Кликом на ову иконицу додајемо опције осталих типова бележака, тј. међусобно их комбинујемо.

Умножавање белешке

Сваку белешку можемо копирати (дуплирати).

Прво је селектујемо – дуго притиснемо по њеној површини док је не изаберемо (ивице ће се подебљати и обојити у плаво).

Затим додирнемо дугме менија (у облику три вертикалне тачке) у горњем десном углу и изаберемо опцију Направи копију

Дуплирање је корисно ако већину података или схему из почетне белешке можемо употребити уз мање измене у новој белешци.

Бележница Google Keep омогућава дељење са другима и додавање сарадника

Гугл-кип је једна од најбољих бележница што се тиче дељења и сарадње. 

Слање белешке другим корисницима

Отворену (активну) белешку можемо некоме послати пошто покренемо изборник кликом на иконицу у доњем десном углу (у облику усправне три тачке).

У изборнику додирнемо стандардну иконицу за дељење (Пошаљи), а затим Пошаљи преко других апликација – чиме се отвара нови изборник у коме бирамо хоћемо ли за слање употребити нпр. Џимејл, Вибер, Твитер, Фејсбук, СМС, итд. или ћемо белешку поставити у Гугл-учионицу… 

Исто то можемо учинити и са главне странице. Када дугим притиском селектујемо белешку (па се она уоквири), изабраћемо опет изборник кликом на иконицу у облику усправне три тачке, овај пут у горњем десном углу.

Додавање сарадника 

Ово је одлична могућност да са колегама или ученицима брзо и лако прикупимо за одређени посао што више идеја које ћемо касније пробрати и развити.

Када отворимо белешку за коју намеравамо себи додати сарадника, притиснућемо дугме менија (три тачке, у доњем десном углу), а затим изабрати опцију Сарадник. На следећем екрану додаћемо имејл-адресу особе са којом желимо сарађивати. На крају треба да додирнемо дугме Сачувај

Наш сарадник добија имејл у коме га Гугл-кип обавештава да смо са њим поделили белешку и да јој он може приступити. 

Ако сарадња више није потребна, сарадникову адресу једноставно уклањамо кликом на знак × са десне стране. Некадашњи сарадник више не може отворити нашу белешку.

Како да организујемо своје белешке? 

Колико год да је бележница Google Keep корисна, организација јој, нажалост, није јача страна. Ипак, можемо употребити неколико опција да записи буду што сређенији и приступачнији. 

Најпре, обратимо пажњу на горњи изборник главне странице. У њему се налазе – редом са десне стране – сличица нашег налога, иконица за приказ странице, поље за претраживање и иконица за бочни мени.

Иконица за бочни мени, поље за претраживање, иконица за приказ странице

Главна страница: два типа приказа

Белешке на главној (почетној) страници можемо приказати или у једној колони (као листу) или у више колона (као мрежу, тј. као уклапајуће блокове). 

Кликом на иконицу у облику два правоугаоника укључујемо приказ листе, а иконица у облику четири квадрата враћа приказ мреже.

Превлачење бележака на жељено место 

Који год приказ да одаберемо, белешке можемо померати горе или доле, тј. лево и десно, да бисмо их на главној страници хијерархијски организовали. 

Потребно је да дуго притиснемо сваку белешку коју желимо изабрати, а затим повучемо тамо где је потребно.

Претраживање 

Када активирамо поље за претраживање, осим могућности да унесемо кључне речи, биће нам дате и опције филтрирања (сужавања претраге) – према типу, ознакама, стварима и бојама бележака. 

Шта нам бележница Google Keep нуди да спецификујемо белешке?

Сваку белешку можемо учинити специфичном (посебном и приметнијом) помоћу ознака, постављањем на врх странице, бојом и избором позадине, као и активирањем подсетника.

Ознаке (тагови, налепнице)

Таговање је важна и моћна опција. Када направимо један таг, придружимо га белешци. Тиме смо омогућили да под њим буду сакупљене све „његове“ белешке. Као да смо креирали фасцикле, што је корисно када имамо већу колекцију бележака за различите сврхе.

У бочном (извлачећем) менију постоји систем тагова (ознака). Приступамо му тако што кликнемо на иконицу „три линије“ у горњем десном углу наше главне странице. Одатле покрећемо наредбу Направи нову ознаку или одабирамо постојећи таг, а кликом на омање дугме Измени бришемо ознаке и мењамо им наслове.

Постоје два начина да тагујемо белешку, тј. да јој придружимо ознаку. 

Први начин је да дугим притиском изаберемо белешку на главној страници Бележнице. Затим додиром на стандардну иконицу за ознаке (на врху) отворимо списак свих ознака и означимо квадратић поред оних које желимо придружити нашој белешци. На крају притиснемо дугме за повратак (у облику стрелице, у горњем левом углу). 

Други начин се разликује по томе што захтева да будемо у белешци и да отворимо доњи изборник кликом на иконицу са три тачке. 

Који год начин изабрали, свака ознака коју смо придружили белешци приказаће нам се у њеном у доњем делу – када је она отворена (активна).

Побадање белешке на врх странице

Важне белешке можемо закачити на врх главне странице, где ће остати неограничено, а на дохват руке.

Дуго притиснемо белешку да бисмо је изабрали, а затим кликнемо на иконицу у облику чиоде.

Промена боје и позадине 

Можемо променити боју или позадину како бисмо белешку визуелно одвојили од других. 

Селектујемо је дугим притиском. Онда кликом на иконицу палете у горњем десном углу на главној страници отворимо мени ради избора боје

Исто то – али и промену позадине сликом – можемо постићи док је белешка отворена. Међутим, овај пут користимо иконицу палете у доњем левом углу.

Активирање подсетника

Ово је у Гугл-кипу (Бележници) вероватно најпотцењенијих функција, а веома је корисна јер ћемо подешавањем времена помоћи себи да у потребном року обавимо оно што смо записали у белешци. 

Иконица за отварање подсетника (у облику звона у које је уписан плус) налази се у горњем менију – било да смо белешку селектовали на главној страници било да смо је отворили

У отвореној (активној) белешци бирамо понуђено оквирно време (нпр. „Касније данас“ или „Сутра ујутру“) или подешавамо тачно време. 

Код белешке селектоване на главној страници понуђене су нам опције датума, сата и минута и избор понављања у редовним интервалима (дневно, седмично, месечно, годишње, прилагођено). 

Ако је потребно, можемо додати и ГПС локацију. Гугл-кип ће нам послати обавештење када утврди да смо на том месту. 

Свакако, подсетник ће се појавити у одређено време на почетном екрану нашег телефона.

Информација о укљученом подсетнику стајаће на дну сваке белешке. Кликом на овај издвојени део текста (иконица у облику сата и нпр. „Данас, 11.00“), можемо изменити постојећи подсетник.

Бележница Google Keep разликује брисање од архивирања бележака

За разлику од брисања (којим се белешка шаље у одељак Отпад, одакле ће бити трајно уклоњена за седам дана), архивирање је премешта са главне странице и задржава у локацији Архиве ако желимо да је поново користимо. 

Архивирање

Отворену белешку архивирамо кликом на стандардну иконицу у горњем левом углу. При дну екрана ће неколико тренутака стајати обавештење „Белешка је архивирана“, али и команда Опозови

Ово су кораци за архивирање белешке која је селектована на главној страници: горњи мени → иконица „три тачке“ → команда Архивирај

До архивираних бележака можемо доћи пошто у бочном изборнику (иконица у горњем левом углу), скроловањем дођемо до опције Архива

Брисање 

Белешку која је селектована на главној страници бришемо путем горњег менија, преко иконице „три тачке“ и избором команде Избриши

Отворену белешку бришемо кликом прво на иконицу „три тачке“ у доњем десном углу, а затим на наредбу Избриши

На екрану ће се појавити следеће обавештење „Избрисати белешку? Избрисана белешка неће бити видљива ни за једну особу са којом сте је делили“. Такође, видећемо и команде за потврду: Откажи и Избриши

Избрисане белешке можемо пронаћи пошто у бочном изборнику (иконица у горњем левом углу), скроловањем дођемо до опције Отпад. Оне ће овде стајати седам дана, али их можемо и одмах трајно уклонити.

Углавном, архивирање је боље од брисања јер се увек можемо вратити и видети старе белешке ако су нам потребне информације из њих.

Извоз бележака из Google Keep-а

Постоје три основна начина: конвертовање у Гугл-документ, извоз на Гугл-диск и придруживање Гугл-документу или Гугл-презентацији. 

Конвертовање у Гугл-документ 

На главној страници селектујемо белешку (дуго је притиснемо док се не уоквири). Кликнемо на иконицу „три тачке“. Изаберемо опцију Копирај у Google документе. При дну екрана појавиће се обавештење када се копирање заврши, али и наредба за опозив ако се предомислимо. 

Овим смо, у ствари, белешку претворили у Гугл-документ, који се чува на Диску. 

Исто можемо урадити са отвореном (тј. активном) белешком – али из доњег менија „три тачке“: клик на опцију Пошаљи, а онда на наредбу Копирај у Google документе

Извоз на Гугл-диск

Такође, из последње опције Пошаљи, можемо одабрати наредбу Пошаљи преко других апликација, а затим Диск, чиме ћемо белешку извести на Гугл-диск у облику фајла са тзв. чистим текстом. 

Придруживање Гугл-документу или Гугл-презентацији 

Ово је могуће само на компјутеру. 

На десној маргини отвореног Докумената или Презентације стоји карактеристична иконица Бележнице. Када на њу кликнемо, видећемо своје белешке. Можемо селектовати потребну белешку и превући је у текст документа/презентације.

Закључак: бележница Google Keep корисна је за наставничке послове

Пошто је телефон постао неодвојиви део наше свакодневице, могућност да брзо сачувамо своје идеје, и то на што бржи и функционалнији начин ради касније употребе, изгледа нам и примамљива и потребна.

Припремање материјала за наставу, рад на административним пословима, формулисање формативних оцена које ћемо изнова уносити у дневник, и сличне активности јесу простор у коме Гугл-кип може показати свој потенцијал.


Ако сматрате да Вам је овај чланак помогао, проследите га колег(иниц)ама.

Напишите у коментару како Ви користите Google Keep.

Уколико желите сажету верзију овог чланка у формату PDF (2 стране), преузмите је преко овог линка.

Коментари

Нема коментара. Оставите ваш коментар.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *